Cred că, niciodată nu ne facem suficient timp să descoperim orașul în care stăm la fel cum facem când mergem într-un oraș nou. Când m-am mutat în București mi-am dorit foarte mult să merg la spectacole de teatru, concerte și să fac voluntariat. Sunt bucuroasă că mi-am îndeplinit aceste dorințe. Acum vreau să descopăr orașul și mai mult. Așa că, mi-am propus să vizitez cât mai multe muzee.
Am început #provocarea în acest weekend vizitând MNAC. Voiam de foarte mult să merg acolo deoarece arta modernă mi se pare super interesantă. Când eram mică îmi doream să devin artistă, dar planetele nu s-au aranjat pentru mine și am devenit doar o iubitoare de artă. Trebuie să recunosc că nu știu foarte multe lucruri despre artă, dar îmi place să privesc, să reflectez și să mă întreb „Oare ce a vrut să spună autorul?”.
Uranus acum
Cel mai mult mi-a plăcut expoziția „Uranus acum” care prezintă distrugerea cartierului Uranus pentru construirea Casei Poporului la cererea lui Nicolae Ceaușescu. Munca de-o viață a oamenilor a dispărut în câteva clipe și nici locuitorii nu au mai rezistat mult. Se spune că mulți au murit „de inimă rea”, iar alții s-au sinucis.
În cadrul expoziției veți găsi o machetă a cartierului unde puteți vedea clădirile dărâmate și ce a fost construit în locul lor. De asemenea, veți vedea obiecte păstrate de către foștii locuitori ai cartierului Uranus, dar și proiecții video.
Acest proiect este mai mult decât expoziția de la MNAC. În câteva locuri ale cartierului au fost amplasate machete 1:1 care reconstituie bucăți din clădirile distruse. Mai multe detalii puteți afla aici și aici.
Urban Steps
Acest proiect marchează 20 de ani de artă urbană în România. Graffiti-urile sunt peste tot, iar de-a lungul timpului această artă a început să fie apreciată la concursuri și festivaluri dedicate. În cadrul expoziției de la MNAC au participat cei mai importanți 20 de artiști street-art din 1998 și până în prezent. Lucrarea murală poate fi admirată pe scările din interiorul muzeului.
Văzând istoria 1947 – 2007. Colecția MNAC
Mi s-a părut foarte interesantă ideea acestui proiect deoarece poți observa evoluția artei contemporane din România. Evenimentele importante sunt prezentate sub forma unui timeline care se întinde pe doi pereți.
În prezent MNAC găzduiește opt expoziții despre care puteți afla mai multe aici.
După ce parcurgeți cele 4 etaje puteți admira priveliștea de pe Casa Poporului și chiar să stați la terasă dacă vremea este bună.
Dacă vă întrebați cât a costat vizita, vă spun că a fost mai puțin decât o apă plată la festival. Am dat 4 lei pe un bilet de student, iar unul întreg costă 16 lei. Pentru program și alte detalii despre vizitarea MNAC intrați aici.
Eu mi-am făcut o listă cu muzeele din București pe care vreau să le vizitez. Dacă sunteți curioși puteți urmări contul meu de Instagram și vă invit și pe voi să acceptați provocarea și să vizitați un muzeu cât mai curând.